BART VAN WELL


Bart van Well werd geboren op 22 mei 1973 in Sittard. Van Well speelt de hoofdrol in de complexe rechtzaak die is aangespannen tegen de Staat de Nederlanden, wegens het dogen van seksueel misbruik van minderjarigen in Nederland in de jaren 80 en 90. Bart van Well zegt jarenlang gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn geweest door verschillende volwassen mannen in verschillende hooggeplaatste functies. Ook zouden er kinderpornofilms van hem gemaakt zijn in die tijd.

Bart van Well is te horen in de volgende video (zie link) als getuige en vloog samen met Adele van der Plas naar Amerika. Klik hier ► https://youtu.be/nmeYiR-yyS4 en voor de gesprekken die daar zijn gevoerd door verschillende personen (waaronder Andele van der Plas), hier ► https://youtu.be/oDiZ3aCJp18

Lees <hier> het interview wat Micha Kat maakte met Bart van Well.Bart kampt nog steeds met posttraumatische stress en stemmingswisselingen. Daarvoor houdt hij de Staat verantwoordelijk, die volgens hem harder had moeten optreden tegen jeugdprostitutie. Daarom heeft hij een rechtzaak aangespannen. "We willen bewijzen dat de overheid op de hoogte was van de jeugdprostitutie in die tijd, maar het liet begaan," legt Martin de Witte, Van Wells advocaat, uit.

Eerdere getuigen

Maandag kwamen in Amsterdam twee getuigen aan het woord. Koos van Woudenberg stelde op jonge leeftijd misbruikt te zijn in een appartement in Amsterdam. Het zou gaan om de woning van professor Ger van Roon. In het huis ontmoette hij naar eigen zeggen onder meer oud burgemeester Ed van Thijn, prins Claus en voormalig minister Onno Ruding.

Voormalig medewerker van de toenmalige GG&GD Raphael Beth (70), de tweede getuige, hield toentertijd een lijst bij van jonge jongens die in de prostitutie werkten in Amsterdam. Hij stelde maandag dat de 'hele pedoprostitutie' in die tijd gedoogd werd, er was geen repressief beleid.

Amsterdam leek in de jaren '80 wel een vrijplaats voor pedofielen. Er waren jongensbordelen en cafés waar minderjarige jongens werden opgepikt. Er waren zelfs georganiseerde pedoreizen naar Amsterdam. Opvallend genoeg stelde Beth maandag de door getuige Van Woudenberg als 'spin in het web' genoemde Ger van Roon niet te kennen.

Voorlopige getuigenverhoren

De voorlopige getuigenverhoren zullen wellicht meer duidelijkheid geven over een uitgelekt politieonderzoek in de jaren '90. Het zogeheten Rolodexonderzoek werd in het geheim opgestart, nadat informanten vertelden dat justitiemedewerkers en officieren van justitie ook klant waren geweest.mDe Jong zei dinsdag daarover niks te weten: ,,Dat is onder embargo (in geheim) uitgevoerd. Ik weet daar niets van."

Een voorlopig getuigenverhoor is bedoeld ter voorbereiding op een rechtszaak. Van Well kan zo zijn juridische positie bepalen in een mogelijke procedure tegen de staat. Er zal geen vonnis volgen. Woensdagochtend om 9.30 uur stonden twee nieuwe getuigen op het programma: Jetty Bruggenwirth en politieman Chris de Graauw.